Pot obtine cod EORI persoanele fizice / juridice din Republica Moldova?


Raspunsul este da!

Atat persoanele fizice cat si persoanele juridice pot obtine cod EORI in Romania. Vei folosi codul EORI obtinut in Romania de fiecare data cand doresti sa faci import / export din / in afara Uniunii Europene.

De ce sa obtii cod EORI in Romania?

Poti obtine cod EORI in orice tara din Uniunea Europeana. Dar pentru ca documentele emise in Republica Moldova sunt in limba romana, atunci cand aplici pentru cod EORI in Romania, nu mai este nevoie sa ai documentele traduse.

Cu siguranta te intrebi care sunt documentele necesare pentru obtinerea unui cod EORI si care este procedura. Mai jos am exemplificat pentru fiecare tip de persoana in parte.


Persoana fizica

Pentru persoanele fizice sunt 2 situatii:

  1. Persoana fizica cu domiciliu in Romania - In acest caz se obtine cod EORI in baza Permisului de Sedere valid emis in Romania.
  2. Persoana fizica cu domiciliu in Republica Moldova - In acest caz se obtine cod EORI in baza Pasaportului emis in Republica Moldova.

Un alt lucru de care trebuie sa tii cont este ca perioada de valabilitate a codului EORI va fi egala cu perioada de valabilitate a documentului atasat la cererea pentru EORI (Permis de Sedere / Pasaport).


Persoana Juridica

Persoanele Juridice pot obtine cod EORI in baza Numarului de identificare de stat si cod fiscal. Documentele necesare pentru obtinerea codului EORI sunt: